تاسیسات ساختمانی یکی از بخشهای مهم و کلیدی ساختمان می باشد که شامل سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، گاز، آب، برق، تلفن، تخلیه فاضلاب، ارتباط داخل و خرج ساختمان، ارتباط بین طبقات است. به منظور بالا بردن عمر یک ساختمان اجرای درست تاسیسات ساختمانی به کمک مهندسین و تنکسین صورت می گیرد که البته در طراحی تاسیسات عواملی اعم از شرایط معماری ساختمان، شرایط اقلیمی محل احداث ساختمان، فیزیک و نحوه ساخت ساختمان بسیار موثر بوده و باید تمامی موارد ذکر شده رعایت شود تا طرحی درست و هماهنگ با ساختار ساختمان اجرا شود زیرا تاسیسات تضمین خوبی است تا عمر مفید ساختمان افزایش پیدا کند.
منظور از تاسیسات ساختمان چیست؟
یکی از عواملی که باعث ایجاد شرایط مطلوب و مناسب برای زندگی و کار در ساختمان می باشد، اجرای دقیق و درست طرح تاسیسات ساختمانی است که باید بر اساس اصول، نقشههای معماری و مهندسی برنامه ریزی و اجرا شود در غیر این صورت عدم طراحی و اجرای درست تاسیسات ساختمانی ایمنی ساختمان و در نتیجه جان و مال ساکنین تهدید میکند و میتواند خسارتهای جبران ناپذیری را به بار آورد. امروزه با پیشرفت علم مهندسان و معماران، طرح تاسیسات ساختمانی هوشمند اعم از سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم روشنایی، سیستمهای بهداشتی را برای ساختمان مسکونی و اداری به اجرا در می آورند که نتیجه ی این امر کاهش دادن به هدررفتن انرژی می باشد.
هزینه ی تاسیسات ساختمانی
همانطور که قبل تر گفته شد، تاسیسات از مهم ترین بخش یا به منظوری دیگر قلب یک ساختمان محسوب می شود که باید توسط افرادی که در این زمینه مهارت دارند اجرا شود، به همین دلیل متقاضیان می توانند به منظور حفظ جان و مال خود، جلوگیری از وارد شدن خسارت به ساختمان از مشاوران، تنکسین و مهندسان مجموعه ی بازسازی 360 مشاوره رایگان و درنهایت از تجربه ی این گروه تاسیساتی استفاده نمایند برای اطلاعات از هزینه و دستمزد اجرای تاسیسات، دریافت مشاوره ی رایگان تنها کافیست با شماره ی مندرج در سایت تماس حاصل نمایید.
نکات مهم در اجرای طرح تاسیسات
- شرایط معماری ساختمانی
- شرایط اقلیمی محل احداث ساختمان
- فیزیک و نحوه ساخت ساختمان
انواع تاسیسات از لحاظ امور
به طور کلی معماران تاسیسات ساختمانی را به دو دسته ی تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی تقسیم میکنند که امروزه معماران علاوه بر موارد ذکر شده، طرح سیستم تهویه مطبوع را بر روی ساختمان به اجرا در می آورند. اما آنچه که مشخص است در هنگام ساخت و ساز ساختمان برای در نظر گفتن آینده و عمر بنا به منظور کاستن از هزینه ی خسارت هایی که ممکن است ناشی از نادرست بودن پایه و ساخت و ساز ساختمان باشد، صورت گیرد لازم است که در بخش تاسیسات زمان و هزینه مطلوب صرف شود تا از هزینههای بعدی که ممکن است در آینده ایجاد شود، بکاهد.
تاسیسات مکانیکی
تاسیسات مکانیکی یکی از انواع تاسیسات ساختمانی از لحاظ امور محسوب می شود که باید به درستی و توسط افراد ماهر اجرا شود زیرا هرگونه اختلال در آن خسارت جبران ناپذیری به بار می آورد به همین دلیل برقراری آرامش ساکنین ساختمان بستگی به اجرای درست تاسیسات ساختمانی دارد. تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل تاسیسات حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)، تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)، تاسیسات گاز رسانی ،تاسیسات استخر (استخر، جکوزی، سونا)، تاسیسات آتش نشانی ( اعلام حریق، اطفاء حریق) ،تاسیسات و تهویه مطبوع در بیمارستان ( تاسیسات گازهای طبی)، تاسیسات سیستمهای بخار، طراحی و اجرا در تاسیسات پله برقی و آسانسور، طراحی و اجرا در تاسیسات آبنما و فواره می باشد.
-
تاسیسات حرارتی
آسایش و راحتی به لحاظ گرما نه تنها به دمای هوا، بلکه به رطوبت نسبی هوا، دمای تابشی فضاهای پیرامون، حرکت هوا و پاکی هوا بستگی دارد. برای رسیدن به این شکل از گرما و حفظ آن، می بایستی تعادل منطقی میان این عوامل ایجاد شود.
-
کیفیت هوای داخلی
نوع تجهیزات گرمایشی و تهویه مطبوع هوای انتخابی(HVAC) برای کنترل فشار هوا، فراهم کردن هوای تازه و تهویه شده برای فضاهای داخلی ساختمان تاثیر گرفته از کیفیت هوای داخلی است. همچنین به علت رشد قارچ ها و ویروس ها بر روی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی تعمیر و نگهداری آنها امری مهم است و فیلتر های آنها را باید به طور مداوم تعویض کرد. منبع هوای تازه برای هر ساختمان عنصری مهم و ضروریست تا اکسیژن مصرفی جایگزین شود و دی اکسید کربن تولید شده به همراه سایر ضایعات هوا خارج شود. پنجره های کاربردی و سیستم های تهویه و توزیع هوا جزو راه های تازه کردن هوای ساختمان هستند.
-
تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
دو سیستم جابجایی آب در ساختمان وجود دارد که موازی هم فعالیت میکنند، یک شبکه آب آشامیدنی و مصرفی را تامین میکند و دیگری مواد ضایعاتی جمع شده در لوله ها را خارج میکند. تامین آب مصرفی از طریق منبع اصلی آب صورت میگیرد که برای این کار باید بر نیروی جاذبه غلبه کرد تا آب به تمامی نقاط ساختمان برسد. سیستم فرعی دیگری در حیطه آب و فاضلاب در ساختمان قرار دارد که هدفش تامین آب گرم مورد تیاز تجهیزات است و از دیگ بخار یا گرم کن استفاده می کند. در سیستم فاضلاب بهداشتی میتوان از لوله های بزرگ تر بهره گرفت زیرا این سیستم بر نیروی جاذبه متکی است و عمل جابجایی سریع تر انجام میشود، در این سیستم به دلیل تجزیه ضایعات در لوله ها گازی به وجود می آید که برای جلوگیری از ورود آن به بخش های داخلی ساختمان باید از تله، سیفون یا آب بند در اتصالات لوله ها استفاده کرد.
-
تاسیسات برقی
تاسیسات برقی ساختمان شامل سیستم های روشنایی، تلفن، اطفاء حریق، اعلام حریق، آنتن مرکزی و … میشود، برق ساختمان از شرکت برق تامین میشود. بخش عمده آن به صورت جریان متناوب استفاده می شود و قطعات بزرگ از جریان مستقیم برق استفاده میکنند. تاسیسات برقی ساختمان تامین کننده برق لازم برای روشنایی، گرما، سایر تجهیزات داخلی ساختمان و لوازم برقی می باشد.
-
سیستم روشنایی
طبق مقررات ملی ساختمان برای راهروها و راه های خروجی، پله ها و آسانسورها و سرسراهای آسانسور و همچنین در طبقات و محوطه هایی که در مسیر راه های ورود و خروج قرار دارند باید شدت روشنایی حداقل ۱۰ لوکس برقرار باشد، همچنین برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی چراغ های استخر و سونا باید از یک ترانس ۱۲ ولت و یک صفحه بریر در ترانس کاهنده استفاده کنند.
-
سیستم های اطفاء حریق
نحوه کار این تاسیسات طوری است که سنسور های الکتریکی و ابزار های اعلام حریق به سیستمی وصل هستند که آب را به محل حریق منتقل میکند. این سیستم دارای آب پاش های خودکار با دهانه های بزرگ است. سیستم های اعلام حریق معمولا دارای هر دو نوع هشدار صوتی و هشدار از طریق چراغ چشمک زن می باشند، همچنین پانل های زنگ خطر درورودی های ساختمان و نقاط خاص دیگر نصب میشوند تا در شناسایی محل حریق به ماموران آنش نشانی کمک کنند.
تاسیسات الکتریکی ساختمانی
تاسیسات الکتریکی در تاسیسات ساختمانی شامل سیستم روشنایی، اطفاء حریق، آنتن مرکزی و… است. تاسیسات الکتریکی برق لازم برای روشنایی، گرما و سایر تجهیزات و لوازم برقی تاسیسات ساختمانی و خانه را تامین میکند. تاسیسات الکتریکی مدار انشعابی دارد تا برق فضاهای داخلی ساختمان را تامین میکند و سیمپیچی در مدار تاسیسات الکتریکی بر اساس مقدار جریانی که حمل میکند، است. تابلو توزیع برق در تاسیسات الکتریکی فیوز یا برقشکن دارد که در صورت بالا رفتن جریان در سیمپیچی، مدار را قطع میکند.
انواع تاسیسات الکتریکی ساختمان
- نوع چراغها و روشنایی مناسب برای فضاهای مختلف
- نحوه کنترل روشنایی به روشهای سنتی و یا هوشمند
- برآورد میزان برق عادی و اضطراری مورد نیاز پروژه و چگونگی تامین و توزیع آن
- بررسی و اجرای سیستمهای صوتی، تلفن، شبکه، آنتن مرکزی و …
- نصب و اجرای سیستمهای امنیتی دوربین مدار بسته، دزدگیر، اعلام حریق و …
- اجرای سیستمهای ایمنی همانند برق گیر و اتصال به زمین
-
تاسیسات ساختمانی شامل چه سیستم هایی می باشد؟
شامل سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، گاز، آب، برق، تلفن، تخلیه فاضلاب، ارتباط داخل و خرج ساختمان، ارتباط بین طبقات است.
-
تاسیسات ساختمانی به چند گروه تقسیم می شود؟
به دو دسته کلی تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی تقسیم میشوند.
-
هزینه ی تاسیسات ساختمانی چقدر است؟
با توجه به نوع ساختمان، اجرت و موارد مشابه هزینه ها متغیر است بنابراین برای استعلام هزینه ی تاسیسات ساختمان با مجموعه ی بازسازی 360 تماس حاصل نمایید.
-
کاربرد تاسیسات الکتریکی برق چیست؟
برای روشنایی، گرما و سایر تجهیزات و لوازم برقی تاسیسات ساختمانی و خانه کاربرد دارد.